Johnson Naylor converts world war two pumping station into holiday home on Dungeness beach

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A concrete construction that was created as being a bomb-proof fuel pumping station all through globe war two in Dungeness, England, is reworked into a vacation residence by United kingdom-centered inside architecture studio Johnson Naylor.

Situated around the headland of Dungeness in Kent, the setting up was built in the course of globe war two as a pumping station to deliver gasoline nevertheless undersea pipes to France and support the D-Day landings.

The lower-lying rectangular setting up has actually been remodeled into a holiday home by Johnson Naylor, which is one of the five initiatives to be shortlisted while in the Dezeen Awards’ Very best Modest Inside group.

Following the war the bomb-proof structure was converted into a small school with the addition of a chapel in the 1950s. It was subsequently used as a community hall and functioned for twenty years as a meeting lodge for the Royal Antediluvian Order of Buffaloes who moved to other premises in 2009.

Organized throughout a person ground, the Dungeness vacation house retains A lot of the initial construction including the a concrete plank ceiling supported with metal beams

These first attributes contrast with Johnson Naylor’s sleeker new interventions, including the weathered metal entrance hallway, that is detached from the leading making by glass.

The architects regarded the building’s original material structure as both an opportunity and a challenge. The 30-centimetre-thick walls are constructed from a poorly poured shuttered concrete while the roof is made from concrete supported with steel beams.

In addition, You will find a perimeter steel ring created up of previous railway monitor as metal was Briefly provide at enough time that the pump station was created.

“Dungeness is architecturally prosperous with a various assortment of architectural kinds so retaining the outside treatment method and pragmatic high-quality with the making was vital,” said the architects. “Working with, as opposed to from, a building is the secret to A prosperous job.”

The architects found that the walls could also act as a heat store.

“The creating has become insulated from the skin leaving the partitions cost-free to soak up and keep heat – they act just like a substantial storage radiator,” they spelled out.

 

Related story Pobble House by Guy Hollaway is a holiday home on Dungeness beach

 

“The less than flooring heating and very hot water is driven by an air supply heat pump which coupled with the extent of insulation, photovoltaics to the roof and LED lights, make the setting up incredibly Vitality successful.”

The vertical concrete on the west wall, and the exposed ceiling, became what the architects refer to as the project’s anchor materials, which everything was built off.

These options served as a starting point for a relaxed and restrained palette softened by elements like purely natural concluded oak and Cumbrian slate cladding with a honed complete.

“An easy palette runs through the entire creating and much like the language of properties on Dungeness it really is workmanlike in Angle,” mentioned the architect.

The house’s main space – which houses the kitchen, dining room and living room – is divided from the adjoining snug by a stone clad fireplace that acts as a wall but sits below the concrete and steel ceiling.

In the primary Place, two frameless total height Home windows experience west and frame the sights.

Broad board oak doors function a heat counterpoint into the austere concrete, though oak can also be accustomed to line the east wall, and was also used to make the minimal amount kitchen area drawers in addition to a bench that spans the wall in between the most crucial Place and cosy.

A central element houses the bathrooms and is lined in a vertically routed board decorated in soft grey to match the colour of the metal beams on the ceiling and the purpose-designed beds in Bedroom two.

Loos are lined in Carrara marble along with a comfortable normal-coloured sand textured plaster covers the remaining external partitions.

The interiors are lit by LEDs positioned in concealed sources and controlled by a lighting control system that allows for various mood settings.

A single concealed light-weight from the glass entrance activates quickly at night to give a comfortable glow – a feature the architects mentioned was motivated with the tradition of lamps in coastal houses which were lit to guideline the boats home.

The Corten entrance hallway that is detached from the main building by glass is designed to maximise the amount of daylight that enters the building as well as emphasise the oblong shape of the original structure.

“The sunshine at Dungeness is superb and while the setting up is large in physical appearance,” it’s got a lightness internally, commented the architect.

 

Related story Black-stained house built on Dungeness beach by Rodić Davidson Architects

House to weather conditions-overwhelmed fisherman’s cottages along with a nuclear ability station, Dungeness’s unusual shingle Beach front landscape has captivated a lot of award-successful architects in recent times. A result of the estate currently being a countrywide mother nature reserve and conservation region, The latest additions are contemporary conversions of fisherman’s shacks.

Dude Hollaway used rusty metal mesh, silvery larch and grey cement fibreboard to clad this Dungeness holiday break property, while Simon Conder Associates made a black rubber-clad property.

 

Photography is by Dude Montagu-Pollock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *