Guy Hollaway creates photography studio with concrete pyramid for X-ray apparatus

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Male Hollaway Architects has concluded a studio for British photographer Nick Veasey, showcasing a concrete pyramid chamber to deal with the X-ray machines utilized to build his distinctive is effective.

Standing alone within an open field fringed by woodlands close to the village of Lenham in Kent, the method Gallery was built to be an “inquisitive piece of architecture”.

 

The pictures studio comprises two features: a lower volume housing a workspace and little gallery, plus a tall X-ray chamber, connected by a major steel door.

Together, they are designed to “expose” Veasley’s artistic process to the public, from the capture of X-Ray images to their post-production and eventual display.

“We made a decision to put the gallery in precisely the same position and east-west orientation as the previous large shed”, said Hollaway, “employing sturdy but contemporary material such as corrugated metal cladding.”

The low, corrugated metal-clad gallery volume is defined by a large picture window inspired by a camera lens, articulated externally by an angled wooden reveal.

 

Skylights help to flood the gallery’s very simple plywood inside with gentle.

The tall pyramid X-Ray chamber, reminiscent of Kentish Oast houses, takes its form from the splay of the X-Ray machine, which can be hoisted up and down the space – “the higher the X-ray machine, the larger the object which can be captured”, explains Hollaway.

 

“In a similar way the shape of Oast residences was driven by their operate, this solution just isn’t any various”

The firm worked with an X-Ray expert to ensure the space’s walls would offer sufficient protection from the rays, which required them to be 600mm thick at the base, thinning as the structure rises.

Poured on-web page in two days, the smooth formwork from the chamber has lent the concrete a shiny sheen in places.

“It has been designed as a cold space without insulation, so like a cathedral it is cool in the summer and cold in the winter”, said the architects.

At its peak, a little skylight draws gentle down, and the exterior is emblazoned with “Nick Veasey Studio”, beneath a radioactive symbol.

“Nick Veasey’s work is a function of the result of the X-Ray process, an honest revealing of what is beneath the surface”, said Hollaway. “We wanted this architecture to be equally honest and use a very simple palette, such as polished concrete floors and a ply-clad interior”.

Course of action Gallery is open up to the public As well as in time Veasley hopes to transform the studio”s bordering landscape right into a sculpture park.

Also in Kent Dude Hollaway built a modern extension to his country cottage in Kent and it has made a number of seaside residences in Margate that happen to be intended to resemble regular beach huts.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *