Gijs Van Vaerenbergh creates Six Vaults Pavilion out of poured concrete

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Belgian studio Gijs Van Vaerenbergh has designed a poured concrete reception pavilion for your German Armed service Cemetery in Hooglede that includes 6 vaults.

Put in over a 20- by sixty-metre plot of agricultural land beside the cemetery, 6 Vaults Pavilion was mounted to mark the centennial commemoration of the tip of the primary entire world war previously this yr.

The German Military Cemetery dates from 1917, when the area was in still in German hands, and is the resting place of more than eight thousand German soldiers who were killed in the region during the war.

These days, the cemetery is located in a normal Flemish suburban context, surrounded by agricultural lands and standard allotments.

The 6 archways of Gijs Van Vaerenbergh’s new pavilion have varying shapes and dimensions, diligently angled to frame distinct areas of this landscape. Furthermore an over-dimensioned column accommodates an built-in lavatory.

During the structure system the architects commenced that has a dice condition and cut absent the voids. The resulting condition was then recreated at a big scale in poured concrete.

“The pavilion is inspired by classical arch architecture, but also presents a new interpretation,” explained studio co-founder Pieterjan Gijs.

“Six diagonal vaults have been cut out of a massive quantity of 9 by 9 by 5 metres at distinctive angles. This produces a coated House, described by a complex vault and columns structure of varying designs and dimensions,” he continued.

“The result is really a kind of viewing equipment that delivers the two itself plus the natural environment into the fore.”

In addition to framing the outward-looking views, the architects wanted the pavilion to be an artwork in itself.

“Based on the viewing route, the pavilion also frames fragments of alone,” they described.

“This generates a pictorial Enjoy of arc in arc that brings to your fore the way in which the Enjoy of light affects the vaults. As such, the pavilion capabilities like a sort of viewing equipment that delivers equally by itself plus the setting for the fore.”

Cutting is an important recurring theme in Gijs Van Vaerenbergh’s projects.

Other examples like the industrial-seeking maze the duo designed in a previous coal mine in Genk. There, styles which includes spheres, cylinders and cones ended up cut out within the box-like construction’s walls, forming much larger open up spaces inside the maze and gaps during the vertical surfaces.

In Hooglede, the darkish concrete floor in and around the pavilion encompasses a fracture pattern that divides it up into sections.

The fracture pattern was formed by removing concrete fragments at strategic locations to make space for greenery and planting. The aim was to reference the broken and blackened landscape at the time of the war.

“The floor therefore capabilities both as a paved sq. for parking along with a park with lush greenery that connects While using the environmentally friendly cemetery,” explained the architects, who collaborated with landscape studio LAMA to design and style the pavilion’s location.

In addition to the pavilion in Hooglede, the municipality also commissioned a new reception infrastructure for the cemetery with a parking zone, a bicycle shed, a covered reception area and a public toilet.

Pictures is by Matthijs van der Burgt.

 


Project credits: 

 

Pavilion and landscape designer: Gijs Van Vaerenbergh
Landscape architect: LAMA
Balance: BAS
Technical Place of work: Atelier Parkoer
Builders/contractors: Vancoillie-Tanghe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *