Charles Holland designs quirky country house for a hamlet in Kent

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

These characterful illustrations display a property developed by Charles Holland Architects for Kent, England, with exaggerated functions like an additional-extensive roof and mismatched windows.

The home, which has just been granted organizing permission, will likely be situated in a hamlet, neighbouring a Grade II shown manor property.

 

Kent-centered Charles Holland Architects’ visuals for your a hundred and seventy-sq.-metre residence display “a mannerist inversion of its neighbour”, which pays homage for the regional vernacular inside the southeastern county. Mannerism is usually a sixteenth century artwork type that exaggerates compositions to Display screen technological talent.

The house is designed as “a mannerist inversion of its neighbour”

The front elevation will be distinguished by a peg-tiled catslide roof that extends all the way down to the ground, while the rear is more formal in character.

The rear facade could have a mismatch of glazing, together with a bullseye windows and large dormer Home windows. A triple-stack chimney will reference a lot more common houses nearby.

Echoing the topography of the surrounding region, your home’s substance palette will comprise purple-brown brick on the entrance and side facades, contrasting with chalk-white bricks around the garden elevation.

“We hope It will probably be noticed as an homage towards the prosperous history of properties and gardens in the area, and to wider traditions of domestic architecture” stated Holland.

The rear facade will have a mismatch of glazing, including a bullseye windows and large dormer windows

The house was initially refused planning permission by Dover District Council. But was approved on appeal, thanks to Paragraph 79 of the revised National Planning Policy Framework – a clause that allows “exceptional and innovative” new-build homes in the countryside.

The plan, which was formulated intently with Louise Hooper Landscape Architects, was later on praised via the planning inspector for its “Outstanding good quality” that can “assist to raise the typical of design and style in the area”.

“We’ve been Definitely delighted to are already granted organizing permission for this dwelling in this kind of delicate and exquisite web site,” explained Holland.

“We labored really tough to acquire a design that respects its web page and is also an pleasurable and innovative piece of present-day architecture in its individual suitable.”

The front elevation will be distinguished by a peg-tiled catslide roof that extends all the way down to the ground

Holland was previously one of the three directors of FAT, an architecture studio that revived the postmodern style of architecture. Among his FAT projects was A House for Essex, on which he collaborated with artist Grayson Perry.

Following the closure in the studio in 2013, Holland co-founded One more London-primarily based studio named Standard Architecture. But he later made a decision to transfer from the city, setting up Charles Holland Architects in 2017.

He also lately accomplished a parrot-like pavilion in North Yorkshire.


Undertaking credits:

Architect: Charles Holland Architects (Charles Holland, Daniel Stilwell, Elia Loupasaki)
Landscape architect: Louise Hooper, LHLA
Organizing advisor: Tim Harbord
Environmental engineer: Alan Harries, Integration
Heritage consultant: Andrew Derrick, Architecture Background Partnership

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *